H ανισοσκελία είναι η παραμόρφωση κατά την οποία το παιδί παρουσιάζει διαφορετικό μήκος ποδιών. Η παραμόρφωση μπορεί να εμφανίζεται κατά τη γέννηση(συγγενής) ή να εμφανίζεται αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής (επίκτητη).
Μια διαφορά στο μήκος των κάτω άκρων μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως γενετικές ανωμαλίες, όγκους, λοιμώξεις, διαταραχές της πόρωσης καταγμάτων, κατάγματα στα σημεία ανάπτυξης των οστών αλλά και σε δυσπλασία ή άλλες παθήσεις του ισχίου.
Η κλινική εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αναγνώριση πιθανής ανισοσκελίας και μετράται το μήκος των άκρων από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα και τον ομφαλό έως το έσω σφυρό. Σε περίπτωση υποψίας, η χρήση ειδικών ανυψωτικών βοηθημάτων(blocks) είναι δυνατό να βοηθήσει σε πιο ακριβή εκτίμηση της παραμόρφωσης και έπειτα ακολουθεί ο απεικονιστικός έλεγχος με τη μορφή της ακτινογραφίας και των δύο κάτω άκρων σε όρθια θέση ή και χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία.
Σε περίπτωση ανεύρεσης της παραμόφωσης και υπολογισμού του μεγέθου αυτής όπως και κατά πόσο αφορά το μηριαίο οστό ή την κνήμη ή και τα δυο οστά είναι σημαντικό να γίνει υπολογισμός της υπολοιπόμενης ανάπτυξης του παιδιού ώστε να εκτιμηθεί η πρόγνωση της παραμόρφωσης. Διάφορες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της ανάπτυξης όπως η σκελετική ηλικία και τα στάδια ωρίμανσης βάση των δευτερογενών χαρακτηριτικών του φύλου.
Πρέπει το παιδί μου να χειρουργηθεί;
Αφού γίνει υπολογισμός της τελικής παραμόρφωσης και εκτίμηση της πρόγνωσης αυτής συζητείται με τους γονείς το πλάνο της θεραπείας το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει επιμήκυνση του κοντού σκέλους, καθυστέρηση της ανάπτυξης του κάτω άκρου με το μεγαλύτερο μήκος ή απλή παρακολούθηση.
Νέες τεχνικές επιμήκυνσης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, πιο φιλικές για τον νεαρό ασθενή με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Παιδοορθοπαιδικό με εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων παραμορφώσεων.