ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑΣ

O εκτινασσόμενος αντίχειρας αναφέρεται στην παραμόρφωση κατά την οποία ο αντίχειρας κλειδώνει ή κολλάει σε θέση κάμψης. Δεν είναι πραγματικά συγγενής, εμφανίζεται πριν την ηλικία των 5 ετών με συχνότητα 3 στα 1000 νεογέννητα.
Τι είναι;

O εκτινασσόμενος αντίχειρας αναφέρεται στην παραμόρφωση κατά την οποία ο αντίχειρας κλειδώνει ή κολλάει σε θέση κάμψης. Δεν είναι πραγματικά συγγενής, εμφανίζεται πριν την ηλικία των 5 ετών με συχνότητα 3 στα 1000 νεογέννητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το παιδί με εκτινασσόμενο αντίχειρα(trigger thumb) δεν μπορεί να τεντώσει τον αντίχειρα, ο οποίος παραμένει σε θέση κάμψης. Συχνά γίνεται αντιληπτός από τους γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία όταν το παιδί αρχίζει να πιάνει και να χρησιμοποιεί το χέρι για πιο λεπτές κινήσεις. Δεν υπάρχει πόνος ενώ είναι συχνό να παρατηρείται μια ψηλαφητή διόγκωση στην βάση του αντίχειρα. Κάποια παιδιά είναι σε θέση να φέρουν τον αντίχειρα σε έκταση οπότε αναπαράγεται το χαρακτηριστικό κλικ.

Πως γίνεται η διάγνωση;

H διάγνωση είναι κατά κανόνα κλινική και δεν απαιτούνται ακτινογραφίες.

Ποια είναι η θεραπεία;

Σε ένα μικρό αριθμό παιδιών, ο αντίχειρας η παραμόρφωση βελτιώνεται χωρίς θεραπεία. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μειώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται χειρουργική επέμβαση σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην θήκη του τένοντα, ώστε να μπορεί να κινείται ομαλά.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το παιδί σας θα πρέπει πιθανώς να φορέσει έναν μαλακό επίδεσμο για μία έως δύο εβδομάδες.

Τι χειρουργείο πρέπει να κάνω;

Σε αρχικά στάδια της νόσου είναι δυνατό να επιχειρηθεί τοπικά διάσπαση της ουλής με τοπικό αναισθητικό, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση σε ένα ποσοστό ασθενών χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε μείζονα επέμβαση, Επί αποτυχίας γίνεται εκτομή του ουλώδους συνδετικού ιστού του τένοντα και καθαρισμός αυτού με συνοδό συρραφή.

Ακολουθεί άμεση κινητοποίηση του τένοντα και έναρξη φυσικοθεραπειών. Ο ασθενής δεν παραμένει στο νοσοκομείο και η πλήρης επιστροφής στις φυσιολογικές δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε περίπου 2-3 μήνες όταν πια έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα αν και σε κάποιους ασθενείς ίσως χρειαστεί και μεγαλύτερο διάστημα ανάλογα και με την έκταση της βλάβης και τη βαρύτητα της επέμβασης.

Φόρμα επικοινωνίας

Για οποιαδήποτε πληροφορία συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.