ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ SEVER-ΑΠΟΦΥΣΙΤΙΔΑ ΠΤΕΡΝΑΣ

Στο πόδι, η οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας αποτελεί το σημείο κατάφυσης του Αχιλλείου τένοντα (άνωθεν) και της πελματιαίας απονεύρωσης (κάτωθεν). Όταν οι δομές αυτές ασκούν έλξη στην απόφυση της πτέρνας προκαλούν τοπική φλεγμονή στην περιοχή και πόνο.
Τι είναι;

H απόφυση της πτέρνας αποτελεί τον πυρήνα οστέωσης της αυξητικής πλάκας όπου καταφύονται οι μύες της γαστροκνημίας μέσω του Αχιλλείου τένοντα. Στο πόδι, η οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας αποτελεί το σημείο κατάφυσης του Αχιλλείου τένοντα (άνωθεν) και της πελματιαίας απονεύρωσης (κάτωθεν).

Όταν οι δομές αυτές ασκούν έλξη στην απόφυση της πτέρνας προκαλούν τοπική φλεγμονή στην περιοχή και πόνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Aποτελεί το συχνότερο αίτιο πόνου στην πτέρνα στον αναπτυσσόμενο σκελετό και εμφανίζεται συχνότερα κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης του σκελετού μετάξυ 8-12 ετών στα κορίτσια και 10-14 ετών στα αγόρια. Αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα άλματα, τρέξιμο ενοχοποιούνται. Ο στίβος, το ποδόσφαιρο κα η ρυθμική γυμναστική είναι κάποια από αυτά. H καταπόνηση πέραν του φυσιολογικώς ανεκτού από τον παιδικό και εφηβικό σκελετό θεωρείται παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη νόσο (overuse injuries).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση συνήθως επαρκούν για τη διάγνωση. Ακτινογραφίες δεν είναι απαραίτητες παρά μόνο σε περιπτώσεις εμμένουσας συμπτωματολογίας που δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή.

Ποια είναι τα κλινικά χαρακτηριστικά;

Πόνος κατά την άθληση, ακόμα και κατά την βάδιση είναι το κύριο σύμπτωμα καθώς και χωλότητα (το παιδί κουτσαίνει). Έντονος πόνος στην ψηλάφηση της περιοχής διαπιστώνεται κατά την κλινική εξέταση όπως και οίδημα. Ο πόνος συνήθως είναι μονόπλευρος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρος, αν και ποτέ δεν είναι συμμετρικός. Επιδεινώνεται με την άσκηση και συχνά σε αρχικά στάδια τα παιδιά αθλούνται έχοντας ενοχλήματα.

Ποια είναι η θεραπεία;

Είναι κατά κανόνα και συνίσταται σε περιορισμό της δραστηριότητας μέχρι ύφεση των συμπτωμάτων. Ψυχρά επιθέματα στην οξεία φάση του πόνου καθώς κα χρήση υποπτέρνιων πάτων μπορούν να βοηθήσουν. Η πρόγνωση είναι καλή, αλλά παρατηρείται συχνά υποτροπή κατά την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. Τα συμπτώματα εκλείπουν μετά την σύγκλιση των επιφύσεων.

https://ballas.gr/wp-content/uploads/2023/07/little-boy-outdoors-jumping-2.jpg

Eπειδή ο κίνδυνος κακώσεων στους νεαρούς αθλητές πάντα υπάρχει, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, ανώριμοι σκελετικά και ψυχολογικά. Πρέπει τα αθλητικά προγράμματα που απευθύνονται σε αυτούς να είναι κατάλληλα σχεδιασμένα και ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

O κάθε νεαρός αθλητής πρέπει να κατευθύνεται σωστά τόσο στην εκλογή του αθλήματος όσο και στον τρόπο και την ένταση που θα ασχοληθεί με αυτό. Xρειάζεται σωστή καθοδήγηση και συνεχής παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της άθλησης.

O αθλητικός του εξοπλισμός πρέπει να είναι πλήρης και σωστός, η συνεργασία δε των γονέων του με τον προπονητή του και τους γιατρούς του συνεχής.

Φόρμα επικοινωνίας

Για οποιαδήποτε πληροφορία συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.