Πόδι του αθλητή
Πρόκειται ουσιαστικά για μια μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλει κατά κανόνα τους αθλητές ιδιαίτερα στο διάστημα μεταξύ των δακτύλων. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν δερματικές αλλοιώσεις όπως τοπική απολέπιση του δέρματος, δημιουργία φυσαλίδων όπως και αίσθημα κνησμού και μουδιάσματος

Η εφίδρωση που προκαλείται στο δέρμα των ποδιών λόγω της χρήσης καλτσών και παπουτσιών δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων που προκαλούν το πρόβλημα Το ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως και η ύπαρξη μυκήτων σε στρώματα και πισίνες επίσης ευθύνονται.
Η διάγνωση είναι κατά κανόνα κλινική βάση του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης. Η λήψη δείγματος της περιοχής και αποστολή του σε μικροβιολογικό εργαστήριο επιβεβαιώνει την ύπαρξη του υπεύθυνου μύκητα.
Η θεραπεία είναι κατά κανόνα συντηρητική και συνίσταται στην δημιουργία στεγνού περιβάλλοντος για το πόδι με συχνή εναλλαγή καλτσών και παπουτσιών. Καλό στέγνωμα των δακτύλων μετά το ντους και παραμονή του δέρματος στον αέρα επίσης βοηθούν. Το επόμενο βήμα είναι η φαρμακευτική αγωγή με τη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων σε διάφορες μορφές (spray, σκόνη, αλοιφές). Είναι συχνό η αντιμυκητιασική αγωγή να εφαρμόζεται για μεγάλο διάστημα ακόμα και μετά την ύφεση των συμπτωμάτων για την πρόληψη υποτροπών.
Υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε έναν τραυματισμό. Ξεκινήστε φορώντας κατάλληλα και καλά προσαρμοσμένα για το πόδι σας παπούτσια σε καθημερινή βάση. Πολλοί άνθρωποι φορούν κατάλληλα παπούτσια όταν γυμνάζονται, αλλά όχι για καθημερινή χρήση. Οι διατάσεις και η σωστή προπόνηση είναι επίσης σημαντικές για την πρόληψη των τραυματισμών στα πόδια και στον αστράγαλο. Μιλήστε με τον ορθοπεδικό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης ή μια νέα δραστηριότητα – ειδικά αν ήσασταν αδρανείς για αρκετό καιρό. Μια εξέταση από ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή κατάλληλου υποδήματος ή ειδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης της περιοχής για την πρόληψη τραυματισμών.