Τραύμα ποδοκνημικής και άκρου ποδός
Η ποδοκνημική άρθρωση και ο άκρος πόδας παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη στήριξη και την κινητικότητα του σώματος ενός ατόμου. Οι τραυματισμοί τους μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί απλές καθημερινές εργασίες. Στο ορθοπεδικό μας ιατρείο, βοηθάμε τους ασθενείς μας σε όλη τη διαδικασία αποκατάστασης.
Γνωρίζατε ότι…
ότι πάνω από το 25% του συνόλου των οστών ολόκληρου του σώματός σας βρίσκεται στο πόδι; Υπάρχουν επίσης 33 αρθρώσεις και περισσότεροι από 100 σύνδεσμοι σε κάθε πόδι. Αυτά τα οστά, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι βοηθούν στη διευκόλυνση της κίνησης, επιτρέποντας στο πόδι να κινείται και να στρέφεται όπως πρέπει.

Ο πόνος και το πρήξιμο είναι τα πιο εμφανή σημάδια . Σε περίπτωση κατάγματος ο πόνος και το πρήξιμο είναι ιδιαίτερα έντονα και ανάλογα με την έκταση του κατάγματος και το σημείο στο οποίο εντοπίζεται, μπορεί να μπορείτε να περπατήσετε ή να κουτσαίνετε, αν και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο. Σε κάταγμα αστραγάλου, ο πόνος θα είναι ξαφνικός και έντονος, εμποδίζοντάς σας να ασκήσετε οποιοδήποτε βάρος στον πληγέντα αστράγαλο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ορατό εξάρθρημα ή παραμόρφωση, καθώς και κάποιο πρήξιμο και μώλωπες.
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση του τραυματισμού. Το πρώτο βήμα είναι πάντα η αποφόρτιση, η χρήση πάγου και η ανύψωση του τραυματισμένου σκέλους μέχρι να μπορέσετε να απευθυνθείτε σε γιατρό. Ορισμένοι τραυματισμοί απαιτούν χειρουργική επέμβαση, ενώ άλλοι μόνο γύψο ή επίδεση. Όλοι όμως απαιτούν μια περίοδο ανάπαυσης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει να ασκεί πίεση στο πάσχον πόδι ή να συμμετέχει σε έντονη δραστηριότητα, όπως άσκηση ή αθλήματα. Η αποκατάσταση με τη μορφή φυσικοθεραπείας μπορεί να είναι απαραίτητη για τραυματισμούς που έχουν προκαλέσει ρήξεις των μυών και των συνδέσμων.
Υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε έναν τραυματισμό. Ξεκινήστε φορώντας κατάλληλα και καλά προσαρμοσμένα για το πόδι σας παπούτσια σε καθημερινή βάση. Πολλοί άνθρωποι φορούν κατάλληλα παπούτσια όταν γυμνάζονται, αλλά όχι για καθημερινή χρήση. Οι διατάσεις και η σωστή προπόνηση είναι επίσης σημαντικές για την πρόληψη των τραυματισμών στα πόδια και στον αστράγαλο. Μιλήστε με τον ορθοπεδικό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης ή μια νέα δραστηριότητα – ειδικά αν ήσασταν αδρανείς για αρκετό καιρό. Μια εξέταση από ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή κατάλληλου υποδήματος ή ειδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης της περιοχής για την πρόληψη τραυματισμών.